Print Friendly and PDF

fredag 14. januar 2011

Hjortegryte

Viltgryta er blitt en standard søndagsmiddag her i familien.

Oppskriften er satt sammen av mange ulike oppskrifter funnet blant annet i Varden.

500-800 gram hjortekjøtt
- stekes i panne litt om gangen og salte til slutt.
Legges over i ei gryte, gjerne jerngryte.
Kok ut stekepanna mellom hver steking og hell skyen over kjøttet i gryta.

10-15 småløk, deles i 1/4 båter og stekes
250 g champignon, stekes med 2 fedd pressede hvitløk
2-3 gulrøtter, stekes
evt 1 pk frosne erter

Bland alt i jerngryta og tilsett:
2 ts sennep
5-7 skiver brunost
2 ss solbærsaft (ublandet)
1 beger creme fraiche el lettrømme
5-8 einebær, støtt i morter
1-2 dl melk eller matfløte
salt og pepper
1/2 ts timian
evt maizenna

Kok til alt er mørt.

Nyt!

25 kommentarer:

 1. Har laget denne i dag. Kjempegod!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei - så hyggelig! Det er favoritten her hos oss. Vi har også Sellerirotpure til, oppskrift her på bloggen. Masse hilsen fra Ingeborg.

   Slett
 2. Denne gryta står og koker her nå, så god! Gleder oss til middag, vist det blir noe igjen...gubben er stadig der borte og prøvesmaker, ikke sikkert det blir noe igjen til oss andre ;-) Sellerirot fant jeg ikke denne gang,så det får vi prøve til neste gang. Takk for oppskriften!

  SvarSlett
 3. Vi lagde denne gryta i dag, og den ble nydelig! Droppet fløten, men det smakte fantastisk uansett. Denne skrives ned til senere!

  SvarSlett
 4. Hei! Tenkte å prøve denne til søndagsmiddag i dag, det blir spennande! Har kjøpt inn matfløyte, men har dårleg erfaring med at den skiljer seg. Har du noko råd? Er det for høg varme som gjer det?
  MVH Ingjerd

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Hyggelig at du vil prøve hjortegryta!
   Jeg har aldri hatt problem med Matfløte. Jeg har den jo helt til kokepunktet så det kan ikke være varmen som er problemet. Eneste jeg kan komme på er om du har sitron eller andre sure ingredienser som kan gjøre at det skiller seg? Her er det ikke noen sure ingredienser så jeg kan trygt anbefale deg å forsøke med fløte. Evt er det mulig å bruke litt Creme Frache.
   Hører gjerne fra deg på hvordan det går og lykke til! mvh Ingeborg.

   Slett
 5. hei=)
  hvor mange personer er denne til?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei - beklager sent svar!
   Gryta er til 4 personer som er sultne og spiser godt!
   Bloggen vår er flyttet til ingeborgskokebok.no - her vil du finne flere viltretter og masse nytt!
   Lykke til!

   Slett
 6. Denne skal jeg lage i kveld. Gleder meg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det svarte til forventningene!
   Vi har flyttet bloggen til ingeborgskokebok.no og velkommen hit!
   Hilsen Ingeborg.

   Slett
 7. Hei. Eg tenkte å prøve denne, men til borti 8 personer. Skal alt dobles i oppskrifta, eller er det noe eg må holde igjen på?

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager sent svar!
   Oppskriften er til 4 personer, jeg dobler alt når jeg lager den til mange. Går ut ifra at du har laget den allerede, og håper det passet til.

   Slett
 8. Veldig god på smak,men akksann gift for sarte mager pga mengda med løk ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Løken er ikke helt avgjørende for smaken, så du kan fint prøve den uten! Hører gjerne om hvordan det gikk :-)
   Hilsen Ingeborg.

   Slett
  2. Eg laga den til 12 pers. Auka opp alt,mn løk tok eg mindre av, likevel vart dt problem for magen, kanskje me åt for mykje, for den var nydeleg god. Skal nok lage den att, då med midre løk, kanskje litt purre i staden for?

   Slett
  3. Jeg har aldri forsøkt purre og det er jo bare å forsøke! Jeg tror det kan bli en bra smak, og prøv litt frem med mengde. Hører gjerne hvordan det gikk!

   Slett
 9. Dette virker spennende! Hvilket tilbehør bruker dere? kan du anbefale noe vin? Kjøttmengden er litt vag. 5-800 er nesten en dobling?

  SvarSlett
 10. Hei. Jeg bruker sellerirotpure, poteter (gjerne skåret i båter, stekt i form i stekeovn) og brokkoli samt tyttebærsyltetøy.
  Ja det er mulig å ha i forskjellig kjøttmengde. Som minimum er det 500g pr 4 personer, men dette er da ikke 4 voksne karer! Jeg liker mye kjøtt, og dersom en har bare et lite stykke kan en supplere med kjøttdeig fra vilt. Håper det smaker!

  SvarSlett
 11. Hei. Ser nydelig ut. Lurer på hvor mye sjy (dl) det blir sånn ca når du har kokt ut stekepanna etter å ha stekt kjøttet først?

  SvarSlett
 12. Hei. Det avhenger av hvor mye kjøtt jeg steker. 700 gram kjøtt i biter steker jeg i 3 omganger og har på 1-1 1/2 dl vann hver gang. Det gir 2-3 dl sjy etter at det har fordampet noe. Det er også mulig å lage saus av dette som til en kjøttrett, men jeg har det i gryten sammen med Creme Fraiche. Lykke til - håpder det smaker!

  SvarSlett
 13. De siste årene har vi kjøpt en halv hjort hver høst, som har blitt stykket i steiker, biffer, grytekjøtt og deig - og vi har fått mange gode middager av dette herlige kjøttet. Det eneste jeg aldri har fått til har vært hjortegryte - gjentatte forsøk har bare ført til skuffelse - og ekstra skuffende er det jo å mislykkes når det er så edel mat og gjerne tar lang tid også. I dag bestemte jeg meg for å forsøke igjen - med din oppskrift, og det var en suksess. En STOR suksess!!! Mannen mener dette er den beste han har smakt, og han er vestlending som har vokst opp med hjort på menyen. Datteren min åt til hun ble kvalm (sju år) og guttungen klarte store mengder når han fikk plukke ut noen kjøttbiter og erter - for fireåringer KAN jo ikke like alt. Han måtte forresten ha ketshup på, men det må være lov. Tusen takk for å ha gitt meg troen på at jeg kan få til dette igjen - denne blir servert neste gang vi har gjester, helt sikkert!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk - så hyggelig skrevet! Veldig glad for at den falt i smak :-)

   Slett
 14. Christian Ekelund26. januar 2014 kl. 06:49

  Nydelig gryte. Testa den igår kveld med stor suksess og skryt fra fruen i huset :) Idag skal gutta på 4 og 8 også få den servert til søndagsmiddag

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding, så bra at hjortegryta falt i smak!

   Slett
 15. Hei Ingeborg. Takk for en fantastisk hjortegryte som du har presentert. Hadde denne i min datters Bursdag for noen dager siden, da måtte siste man til med slikkepott for siste rest ��
  Så den falt veldig i smak ��������
  Nå er det Konfirmasjon til helgen hvor jeg tenkte og ha den som varmrett på koldtbordet.
  Vi blir 100 personer i dette gildet, så med det lurer jeg på om du kan hjelpe meg og beregne hva som må til av ingredienser ???
  Mvh Stig

  SvarSlett