Print Friendly and PDF

torsdag 29. september 2011

"Smile and smash"

"Smil" og "Smash" i sjokoladekaken, det kan bare bli godt! Hvor mange "Smil"-ruller? Kjøp 10 stykker!!

200 g smør
6 ruller Smil (à 78 gram)
7 egg
5 dl sukker
5 dl hvetemel

Smelt smøret i en liten gryte. Sprett 6 ruller Smil og ha oppi. Ha svak varme på platen og rør om etter at sjokoladen har smeltet litt. Rør til en jevn og klumpfri blanding og avkjøl den. Visp sammen sukke og smør med en visp. Bland i Smil-blandingen og hvetemelet og rør sammen. Kle en lang panne med bakepapir, hell i røren og stek ved 180 grader i ca 25 minutter. Ikke stek for lenge, den kan godt være litt klissete inni. Avkjøl kaken på rist. Lag så glasur:

1 dl kremfløte
4 ruller Smil
En pose Mini-Smash (hvis du vil)

Kok opp kremfløten i en kjele og ta den av varmen. Ha oppi Smil, la smelte litt og rør sammen til en jevn blanding. Smør glasuren over kaken mens den (glasuren) ennå er litt varm. Strø over mini-Smash. La glasuren stivne før servering. Kaken kan godt fryses når glasuren er blitt kald, men sannsynligvis får du lyst til å spise den med en gang:-)

søndag 11. september 2011

Kjøttkaker med tranebær og rød pestosaus




Kjøttkaker er ikke akkurat det vi spiser mest av her i heimen, men her kommer en improvisasjon over 60-tallets vanligste søndagsmidddag; den slo an.

3 skiver brød uten skorpe
Ca. 800 g karbonadedeig/kjøttdeig
3-4 egg
4 fedd hvitløk, knuste
3 ss revet parmesan
3 ss bladpersille
3-4 ss hakkede tørka tranebær

1 ss finhakket peppermynte
salt og pepper

rød pesto
tomatpassata (purè)

Legg brødskivene i bløt i ca 5 minutter. Visp sammen eggene og tilsett de andre ingrediensene. Klem ut vannet av brødet, del skivene opp i mindre biter og rør brødet godt inn i massen. Stek kjøttkaker i smør, så store som du vil ha dem. Ta ca. et halvt glass rød pesto i en liten gryte, tilsett ca 1dl tomatpassata (fåes i små kartonger) og la koke i noen minutter.
Server med en sprø grønn salat og byggris.



lørdag 3. september 2011

Russiske pannekaker (blinis)


Blinis med kaviar er digg! Med kaviar fra ferien i St. Petersburg blir det lekkert. Blinis er ikke som andre pannekaker; de lages med gjær og bokhvete, men fin sammalt hvete går også bra.

200 g hvetemel
50 g sammalt hvete fin
½ pk gjær eller 1 ts tørrgjær
4 dl lunken melk
4 eggeplommer
2 ss smeltet smør
3 ss rømme
4 eggehviter
½ ts salt

smør til steking

Rør gjæren ut i lunken melk (eller bland tørrgjær i melet), og tilsett melet. Rør til alt er godt blandet. Dekk bollen og la den stå noen timer. Ha i eggeplommer, smør, rømme og salt, og rør godt. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i røren.

Sett røre med skje til passe store blinis i middels varm vanlig stekepanne eller bruk en liten stekepanne. Snu blinisene når røren har stivnet på overflaten.

Legg en blini på tallerken sammen med 1 ss rømme, russisk rød kaviar, finhakkede eggehviter, finhakket rødløk og dill.

torsdag 1. september 2011

Lykkelig enkel sjokoladekake




Denne kaken blir du litt lykkelig av å bake; enten mens du baker, når du spiser den eller når du gleder andre med den. Den er saftig og enkel å lage. Alt i en gryte!

220 g smør el margarin
100 g kokesjokolade
3 dl sukker
4 egg
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
2 dl hvetemel
Evnt. 1 1/2 dl hakkede valnøtter eller andre nøtter

Smelt smøret på lav varme og smelt sjokoladen oppi. Ikke rør før sjokoladen er smeltet. Rør i sukkeret og sammenvispede egg, deretter mel/bakepulver/vaniljesukker. Rør godt sammen til en glatt røre. Hell røren i godt smurt rund form. Stek i nederste del av ovnen ved 175 grader i 20-30 min (avhengig av ovn). Dekk med bakepapir etterhvert slik at den ikke blir brent. Sjekk med pinne om kaken er gjennomstekt. Ta ut og avkjøl.
Pynt: Dryss over melis eller lag sjokoladeglasur av kokesjokolade smeltet i 2 ss smør. Se evnt andre glasuroppskrifter her på bloggen.